AKTUELNO

Petar Petković iz Kancelarije za KiM, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da se u nedelju desio dijalog, pre svega o mirnom rešavanju svih sporova, ali da mi pre svega treba da gledamo u EU, a ne u Albance, zato što su nam onda oni garancija da će se dogovoreno i ispuniti.

- Želeo bih da osudim nasilje koje je izvršeno nad mladićem u Suvom dolu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uvek osuđivala svaku vrstu nasilja, zbog toga što nasilje ne donosi, niti, životu Srba i Albanaca na KiM, ali ni procesu normalizacije odnosa - rekao je Petković.

Kako je rekao, istraga će utvrditi o čemu se radi, jer ovakve situacije mnogi hoće da iskoriste za razne zloupotrebe, što nam, kako kaže, ne treba.

- U nedelju je u okviru dijaloga na visokom nivou , nakon 26.marta, nastavljen dijalog. To je izuzetno dobro i to pre svega sa aspekta Srba sa KiM, jer takva vrsta razgovora, može da donese mir, bezbednost i nešto što je od velikog značaja za srpsku zajednicu na KiM - rekao je Petković.

Petković je naglasio da je dijalog izuzetno bitan i da je pokazao da Srbija tamo u Briselu brani srpske nacionalne interese.

- Mi tamo idemo da bi razgovarali o onome što je dogovoreno, ali i o onome što tek predstoji. Albanci su ti koji ništa od onoga što su dogovorili i potpisali nisu ispunili. Kada kažem da se u nedelju desio dijalog, pre svega o mirnom rešavanju svih sporova, mi pre svega gledamo u EU, a ne u Albance, zato što su nam onda oni garancija da će se dogovoreno i ispuniti - rekao je Petković.

- Ništa se nije promenilo, imena su potpuno ne bitna, ovo i te kako liči na šatl diplomatiju. Ja sam se pozivao na Kosovo na raznim skupovima, tek sam u Hagu shvatio da ne postoji sporazum Milošević-Holbruk. Ja sam doživeo da mi jedna gospođa, senator američki, 1998. otprilike, kada sam joj pokazao spisak od 98 sela koja su etnički očišćena, da su proterani, da se kidnapuju i ubijaju i Albanci koji rade u policiji ili su šumari. Ona mi je rekla da se ne slaže samnom. Objasnila je da to nije uradila kriminalistička organizacija, da su to uradili boric za slobodu, i da oni u funkciji boraca za slobodu imaju pravo da ubijaju i kidnapuju - rekao je Zoran Anđelković.

Kako kaže, šatl diplomatija upravo služi za to.

- Njihov cilj je od početka samo ono što je cilj Amerike, i ono što im oni kažu rade, a šta im zabrane, to ne rade - Anđelković.

- Sva je prilika da od ovog susreta u Briselu, upravo sad kreću pravi pregovori o normalizaciji. Srpska strana ne prihvata priznanje Kosova, a Albanska strana samo na tome insistira. Treća stvar koja je proizašla uz tog susreta jested a je kompromis na dnevnom redu. Uvažilo se da se bez Srbije ne može postići nikakav sporazum, ida mora da se uvaži pozicija Srbije - rekao je Milivojević.

Kako kaže, tema će biti elementi budućeg sporazuma.

- Holandija je uvek imala tvrd stav. I treda računati na tvrd stav i računati na pristrasnosti u narednom periodu. EU nije ne pristrasna. Ima u vidu stav većine i stav zapadnih centara moći. BIžemo izloženi ogromnom pritisku i strašno je važno kako će se voditi ti pregovori - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima suštinski dijalog će se voditi na relaciji Beograd-Zapadni centri moći.

#Beograd

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Novo jutro

#Petar Petković

#pregovori

'